Så berör lärarlegitimationen studenterna

(Denna information skickades ut via mejl till oss medlemmar i Lärarförbundet. Jag citerar det väsentliga, mer information och hjälp kan ges från deras hemsida.)

"En lärarlegitimation införs från 2012, något som Lärarförbundet har arbetat för i många år. Men vad innebär det här praktiskt för dig som student?

I framtiden kommer enbart legitimerade lärare att kunna få fast anställning och få sätta betyg, enligt det förslag som utbildningsministern Jan Björklund har lagt fram.

För att få legitimationen måste en lärare ha genomgått en introduktionsperiod på minst ett år. Redan den 1 juli 2011 träder de nya behörighetsreglerna i kraft i den nya skollagen. Det innebär att lärarstudenter som tar examen efter dess måste fullgöra det så kallade introduktionsåret för att ansöka om lärarlegitimationen.

För Lärarförbundet är det en självklarhet att du som medlem ska känna dig trygg i det nya systemet med lärarlegitimation. Lärarförbundet ger dig stöd och råd i legitimationsfrågor och i detta ingår även juridisk hjälp.

Ann-Christin Larsson, ombudsman på Lärarförbundet, tycker att det är bra att det nu sätts bättre gränser för läraryrket. Hon är övertygad om legitimationen stärker läraryrket och ger det högre status, vilket i förlängningen kan komma att innebära högre löner.

Vad innebär det här för mig som tar examen före juli 2011, kommer jag att få legitimationen?

– Ja, du kommer att få legitimationen utan krav på ett introduktionsår. Du får legitimationen genom att ansöka hos Skolverket. Exakt information om hur det går till praktiskt kommer längre fram.

Vad innebär det här för mig som tar examen efter juli 2011?

–När du tagit din lärarexamen måste du göra ett introduktionsår. Under det året undervisar du huvudsakligen i de ämnen som du har studerat och du har en mentor på skolan. När introduktionsåret är över ansöker du om legitimationen. I din ansökan måste både din mentor och rektorn intyga att du är lämplig som lärare."

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Min profilbild