Gott Nytt 2011!

Ännu ett årsskifte är på gång. Vissa tar chansen att få en liten "nystart", andra är mest irriterade över att skriva fel datum i några månader.

Oavsett vilket hoppas jag att ni har en trevlig kväll och firar ännu ett underbart år i era liv!
GOTT NYTT ÅR! <3

Vecka 16-19 (HT10)

Vecka 16 (alltså kalendervecka 50, sista dag 17e december) var vår sista vecka med klassrumsundervisning för detta kalenderår. Det var en bra vecka med lite neddraget tempo, för en gångs skull. :)

Under 1,5 dag arbetade vi med SKROT-projektet, vilket var mycket kreativt och spännande. Vi arbetade i halvklass och blev indelade i par. Det hela gick ut på att varje par fick ett "anonymt brev" från någon historisk pedagog, där han/hon berättade om sin syn på undervisning och lärande. Efter att ha läst brevet fick vi skapa ett symboliskt 3D-porträtt av denna människa med hjälp av hönsnät, piprensare, papper, färg, verktyg, leksaker och diverse metallskrot. Ni skulle ha sett alla fantastiska kreationer som uppstod! Vi presenterade dem sedan för varandra och förklarade vad de föreställde (vårt porträtt innehöll symboler för individ vs. samhälle, nyfikenhet, teori vs. praktik etc). Dag två spenderades sedan med att lista ut vem våra porträtt föreställde och prata om dem. Vi skapade tidslinjer och värderingsövningar där vi fick placera våra gubbar. Allt blev så mycket tydligare när man fick se och göra! Precis som det ska vara!

Vecka 17-19 pågår nu, vårt "inofficiella juluppehåll". Vi har ingen schemalagd undervisning utan kan sitta hemma och mysa, läsa och skriva. Det är nu det är dags att sammanfatta vad vi gjort på våra två kurser, lärande och kommunikation och ledarskap och grupprocesser. Dags att läsa klart den sista litteraturen och börja skriva - ett PM på 1500-2000 ord och en hemtenta på ca 4500 ord.

Hittills går det bättre än jag trodde, man har hunnit ha lite julledigt också utan att det känns för stressigt. Är det ungefär såhär andra högskolor också gör under julen? Dela gärna med er av era julrutiner i kommentarerna!

Gott Nytt År!

Om att hjälpa en annan

"Om det verkligen skall lyckas att leda en människa till ett bestämt mål, måste man först och främst se till att finna honom där han är, och börja där. Detta är hemligheten i allt hjälpande. Den som inte kan det, han lurar sig själv, när han anser sig kunna hjälpa en annan. För att verkligen kunna hjälpa en annan, måste jag förstå mer än han, men ändå först och främst det som han förstår. Om jag inte gör det, så hjälper min merförståelse honom alls inte."

- Søren Kierkegaard

Citerad i boken Grupprocesser
(Stensaasen & Sletta 1997)

Sagan om de tre hungriga nissarna

Ny kategori! Drama, sånger, sagor :)

På dramat igår fick vår grupp hitta på en julsaga att agera med några tomteluvor som rekvisita. Jag var berättarrösten och förde historian vidare medan de andra agerade och iscensatte och hade repliker. Det var superkul! Var så stolt över vår gemensamma saga, så jag ville skriva ner den ungefärligt så vi inte glömmer den. ^^
---------------------------------------------

Det var en gång tre små nissar som bodde i skogen. Det var kvällen innan julafton och nissarna hade lekt i snön hela dagen. Nu började de bli ganska trötta och väldigt hungriga. Plötsligt kände en av nissarna en lukt.
- Sniff sniff. Känner ni att det luktar?
- Jaa, det luktar gott?
- Vad kan det vara?
- Det känns som om det kommer därifrån. Kom, vi går och letar!

Nissarna följde doften och kom fram till människornas boningar. Det verkade komma därifrån, så nissarna smög fram till det första huset och kikade in genom fönstret. Därinne satt en pappa med sin dotter och bakade pepparkakor.
- Åh titta, de bakar pepparkakor!
- Ja, det är visserligen gott, men är det det som luktar?
- Nej... det luktar mer som... som kanel!
- Ja, vi letar efter något som luktar kanel! Vi får se någon annanstans...

Så nissarna smög vidare på jakt efter lukten och kom fram till ett annat hus. De smög fram och såg in genom fönstret. Därinne stod en mamma som satte upp stjärnan i granen, och en son som satte nejlikor i apelsiner.
- Åh se så fint de pyntar!
- Och det doftar gott av apelsiner!
- Men det är inte den doften som luktar... det luktar mer som... som mjölk!
- Jaa som varm mjölk! Vi får leta vidare...

Så nissarna smög vidare och letade och letade efter var den goda doften kunde komma ifrån. Till sist kom de fram till ett tredje hus och kikade in genom fönstret. Därinne stod en mamma med sin son och kokade den stora grytan med julgröt.
- Åååhh! Det är ju julgröten som doftar så gott!
- Så gott det doftar! Och vi som är så hungriga.

Nissarna såg all den goda gröten och kände sig hungrigare än någonsin. Då vände sig plötsligt pojken om och fick syn på nissarna genom fönstret. Då kom han ihåg...
- Mamma, mamma! Vi får inte glömma att sätta ut gröt till tomten!
- Ja det klart att vi ska, så att tomten får sin julgröt!

Och mamman bar ut ett stort fat med julgröt och lämnade det på trappan. Nissarna blev överlyckliga! Ett så stort fat med gröt räckte till alla tre nissar. De åt och åt tills de blev helt proppmätta och glada och trötta.
Och precis så glada och mätta, det ska vi också snart bli, alla barn. Vet ni vad det är för lunch idag? Julgröt! Dags att gå till maten! *alla barn går på lunch :D*

Att hitta sitt inre lugn

Häromdagen satt jag på bussen hem, helt slut. En bit bort satt en pappa med tre döttrar i olika förskoleåldrar. Tydligen hade man glömt den utlovade matsäcken, men det blev ingen panik för det. Pappan serverade istället "osynliga" kex med ost och honung, samt varm choklad i osynlig mugg. Flickorna imiterade ätande och drickande och gottade sig i värme och näring.

När matsäcken var avklarad ville flickorna ha böcker att läsa. Till min förvåning tog far fram tre tjocka sagoböcker med långa texter i och delade ut en varsin. Flickorna kunde uppenbarligen inte läsa på så hög nivå än, men konceptet fanns i alla fall om vilket håll man öppnade åt, hur man bläddrade, tittade på bilderna och klurade på vad som kanske fanns dolt bakom havet av bokstäver. När flickorna fått ro med varsin bok, trots stöket och böket i den trånga bussen runtomkring, så tog far upp sin virkning och man försjönk i tystnad.

Det såg så fridfullt ut.

Synd att man i vanliga fall har andra associationer till kombinationen tre små barn, en förälder och kommunaltrafik i rusningstid.

Vecka 15 (HT10)

Det kändes lite märkligt att komma tillbaka till högskolans lokaler, men man trillar snabbt tillbaka i sina välbekanta rutiner. Visst var det superkul på VFU, men man har saknat alla småsamtal med kurskamrater på raster och luncher. Det är så mycket småsaker man kollar av med varandra, reflekterar om och diskuterar som man inte tänker på. Tänk att en del VFU-uppgifter var så svåra att förstå sig på till exempel, men om man bara pratade med någon om det en liten stund så klarnade det!

Jag supertränar på att inte stressa över allt som ska göras dessa kommande tre-fyra veckor. Litteraturseminariet på måndag börjar jag mirakulöst få hyffsad koll på, jag trodde aldrig i livet att jag skulle ha tillräckligt med tid, men på något vänster har det löst sig. Känner på mig att PM och hemtentor inte heller behöver vara så dramatiska om jag bara håller mig luuugn. Andas.

Roligt på seminaiet om konflikthantering igår! Jag bara räckte upp handen och pratade på hela dagen kändes det som, bla bla blaa. Men det var ändå skönt att göra något med kursen Grupprocesser och ledarskap och känna att jag har en hel del reflektioner och tankar om det hela.

Behöver nog lite helg nu, har sovit dåligt i veckan och haft mycket att göra. I eftermiddag blir det julshopping, sedan ska jag och sambon kolla på ett video-seminarium tillsammans.

Men först, drama och ledarskap! Mot skolan!


Hej Borås!

Igår hörde jag en rolig grej som gjorde mig glad!

En studiekamrat till mig har varit på Lärarförbundets konferens i Stockholm över helgen. Där träffade han förstås massor av lärarstudenter från hela landet. Av en slump satt han bredvid en tjej med en laptop och fick syn på någonting han kände igen på hennes skärm - min blogg! Det visar sig att lärarutbildningen i Borås har uppmuntrats att följa några olika pedagogiskt relaterade bloggar och den här tjejen hade valt min som en av sina.

Så hej på dig, kära lärarstudent från Borås! Vilken ego-boost! Lämna gärna en liten kommentar. Nu måste jag ju publicera lite vettiga inlägg, när jag vet att ni läser. :)

I övrigt har jag just laddat upp en ny video till YouTube-kontot. Det är en samtalsövning vi spelade in igår, för att träna på hur man leder ett professionellt samtal.

Hej svejs!


bloglovin

bloglovin

Blogg listad på Bloggtoppen.seVetenskap bloggar

RSS 2.0