Julshow med Vygotskij, stim och (Tol)stoj

Igår satte vår klass ihop en halvtimmes julshow för de andra lärarstudenterna. Det var stoj och dans och mimande och dramatiserande, plus mer seriös musisk redovisning av Vygotskijs bok Fantasi och kreativitet i barndomen.

Varje grupp sammanfattade ett kapitel i boken genom att byta ut texten till en vers av Idas Sommarvisa. Vi hade kapitel 5, "Skapandets våndor", som vi sammanfattade såhär:

Vygotskij han talar om våndor
När inga ord räcker till
Jag kan ej förmedla min känsla
Fastän jag så gärna vill

Fantasin har en strävan att ta gestalt
Och uttryck i skapade ting
Det är inte lätt att va' kreativ
När benen är fulla med spring

Dagens litteraturuppgift: Vygotskij

Sammanfatta varje kap med högst 12 rader samt formulera en tanke/fråga till kapitlet. Boken innehåller åtta kapitel ( drygt 100 sidor sammanlagt). Det betyder åtta sammanfattningar och åtta tankar.

Kapitel 1: Kreativitet och fantasi


Kreativitet är en mänsklig aktivitet som skapar någonting nytt. Mänskligt beteende består av två typer av handlingar – återskapande handlingar är förknippade med minnet och kreativa eller kombinatoriska handlingar är förknippade med skapande. Fantasi handlar inte bara om påhitt och overkliga ting, utan är nödvändigt för allt kreativt skapande, inom både konst, vetenskap och teknik. Varje liten uppfinning består av ”kristalliserad fantasi”. Skapandet är igång redan i barndomen och har stor betydelse för barnets allmänna utveckling och mognad. Barnens lek är aldrig enkel hågkomst, utan kombinerar erfarenheter till nya verkligheter.

Tanke: Trots att den svenska skolan påstår sig vara inspirerad av Vygotskij har vi fortfarande svårt att se hur människans fantasi är lika viktig som dess minne.


Snoriga barn = Febriga pedagoger

Nej det blev inte mycket VFU-skrivande på bloggen inte, så mycket annat skrivande och planerande och reflekterande att bearbeta! Fem veckors VFU flög förbi som vanligt, tyvärr blev det en hel del sjuktid för mig. Det är ganska undvikligt att bli sjuk när man torkar snoriga näsor hela dagen. Det är bara att ta alla baciller man kan på en gång så blir man immun så småningom!

Nu är vi tillbaka i skolan och läser böcker som galningar innan juluppehållet. Jag ska vara på VFU platsen i mellandagarna och mysa, så tar jag igen lite sjukdagar. Alla uppgifter är i alla fall klara, så det är bara verksamhetstid att ta igen. Eller nej, en utmaning har jag kvar: blöjbyte! Ska jag ha en chans i förskolan så måste jag ju faktiskt prova förr eller senare, eller hur?

Det var mycket spännande att vara på förskola för första gången med de riktigt små. De lär så mycket och så annorlunda! Har ännu inte bestämt om jag satsar på förskola eller grundskola. Som tur är behöver jag faktiskt inte välja! Vilken lycka! *min utbildning är bäst*

Jag ska skriva oftare, men om inte annat... GOD JUL!


bloglovin

bloglovin

Blogg listad på Bloggtoppen.seVetenskap bloggar

RSS 2.0