Kollegor på nätet

Nu är jag supernöjd med mitt allra sista arbete på lärarprogrammet.

I kursen Digitalt berättande och kreativt lärande uppmanades vi att skriva en lektionsplanering med tillhörande lärarhandledning, och det där med handledning är nog nytt för min del. Det var en bra grej att ha med! Nu känns arbetet inte bara som att det är till min lärare på kursen, utan även som en redovisning inför alla mina kollegor i världen, som ska ha möjlighet att ta del av mina kunskaper och lära från dem.

Så nu ska jag ladda upp mitt färdiga arbete, inte bara på kurshemsidan utan även på lektion.se, ett mycket trevligt community där lärare kan ladda upp lektionsplaneringar, arbetsblad och annat. Jag tror att många av er redan har hittat dit, men jag vill slå ett extra slag för att använda den resursen, och inte bara för att ladda ner utan lägg även upp era egna arbeten!

Det är alltid superkul när man ser hur många som laddar ner mina planeringar och får kommentarer. I denna kurs känner jag det mer än någonsin - vi räcker inte till på egen hand, ta hjälp av varandra!

Nu är min utbildning slut, om fyra arbetsdagar. Livet kunde inte kännas mer spännande! LYCKA TILL till alla andra som snart är färdiga och ska ut och jobba! <3

Genus i sagans värld

Jag hoppas att min Keynote uppgift blir som kursledarna tänkt sig... Beskrivningen känns inte direkt anpassad till planering för förskolan, men de har ju sagt att förskola är ok, så jag kanske inte ska oroa mig. Det blir ju lite skillnad angående bedömning, längd på "lektioner" och upplägg på planering när man har att göra med så små barn och en icke-obligatorisk verksamhet.
 
Men det ska nog bli bra, jag siktar på att skapa en lärarhandledning som jag faktiskt kan ge till kollegor och som de kan förstå. Riktigt pepp på detta projekt! Även om det är knappt med tid, jag har lovat att vara färdig på fredag. :)
 
Ett annat dilemma att ta ställning till, som alltid, är frågan om genus. Hur mycket kan man slakta traditionella folksagor för att de ska bli lämpliga? Jag tycker oftast att det är fånigt när folk skriver "snälla" varianter av sagor, vargar som stänger in mormor i garderoben istället för att äta upp henne, till exempel. Barn tål att prata om döden!
 
När det gäller genus kände jag mig dock tvungen att anpassa lite. För vad säger vi egentligen med Rödluvan? Vi har fem karaktärer, tre kvinnliga och två manliga. Vi har vargen - elak och ondskefull. Vi har jägaren/skogshuggaren - räddaren i nöden som med sitt mod och sitt vapen räddar de stackars kvinnorna.
 
För att kompromissa lite bad jag min bror att rita mig en kvinnlig jägare till min animation. Så långt får man väl sträcka sig, vem har sagt att jägaren måste vara en man? Nu blev det lite bättre! (Det var den enda bilden jag inte kunde ladda ner färdig - det är nämligen ingen som ritar kvinnliga jägare utan sexuell, olämplig vinkling. Fy skäms på dig, internet!)
 

Keynote

Dags för sista delen av berättandekursen - fördjupning!

Jag har beslutat att använda programmet Keynote för Mac. Jag har en idé om att det skulle kunna användas i förskolan. Man har länge använt "flanosagor" för fritt berättande med visuellt stöd, jag tror att Keynote skulle kunna användas liknande men med färre begränsningar. En kronologisk ordning underlättar även för barnen att själva kunna gå framåt-bakåt i sagan och berätta för varandra.
 
För att pröva programmets möjligheter har jag börjat animera Rödluvan i lämplig Keynote form. :)
 
I övriga nyheter, så har vi precis skrivit klart vårt examensarbete! Så nu ska här firas! Trevlig helg! :D




Affärs-poesi

Igår var jag så duktig och handlade massor av nyttig mat. Då kom jag på en liten dikt (det var länge sen sist). Den gick så här:
 
Nöjd, glad och mätt i magen
Bör man vara hela dagen
Om man ska handla ekologiskt
Nyttigt, gott och ekonomiskt

Jag har aldrig varit duktig på poesi, men jag gillar små rim då och då. ^^


bloglovin

bloglovin

Blogg listad på Bloggtoppen.se



Vetenskap bloggar

RSS 2.0