"Rapporter från ett skolgolv"


Underrubrik:
Tio lärare om dilemman och glädjeämnen i skolan.
Författare
: I redaktion av Lotte Alsterdal
ISBN: 91-47-70010-6
Ingår i kurs: Allmänt utbildningsområde I,
Förskolans och skolans samhällsuppdrag (7,5 hp)
Att läsa: Hela boken, 144 sidor.

"Vad innebär det att vara lärare? Vilka problem möter lärare och vad funderar de över i sitt arbete? Hur kan lärarpraxis göras till underlag för reflektion?"

Vilken bra bok! Vill man ha svar på min frågeställning som bloggare, så kan man ju börja med att läsa den här boken. Den ligger lite längre fram i kursen än min förra (det här är sista boken på första delkursen), men är betydligt mer lättläst och underhållande som litteratur. Faktiskt känns det inte som att man råpluggar när man läser, utan den slukas lätt.

Största delen av boken består av små texter skrivna av tio olika lärare, där de tar upp olika ämnen från sin vardag i arbetet. Hur får man barnen att vara tysta och lyssna? Hur hanterar man dyslexi och andra särskilda behov? Får man säga "tjena" till eleverna? Det märks att varje text är väl bearbetad, genomtänkt och relevant. Flera av lärarna talar om saker de gärna hade velat lära sig redan på sina egna lärarutbildningar, och det känns skönt att få höra dessa erfarenheter från de som jobbar ute i verkligheten.

Om du är på den här bloggen för att du funderar på om du kanske vill bli lärare, passa på och läs denna bok! Här tar man upp det allra bästa och det allra jobbigaste med yrket. När boken är utläst har du nog en bättre idé om huruvida det här är något du vill, som du tål och som det är värt att kämpa för.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Min profilbild