Deltid?

Åhå, kanhända blir min kategori "jobba extra" lite mer pedagogiskt relevant i framtiden. Jag har nämligen fått ett erbjudande om att undervisa musik på deltid under tiden jag studerar, i klass 1-9.

Hittills är ingenting bestämt, men jag kommer i alla fall få hälsa på skolan om ett par veckor, och sen ska vi se hur jag känner när jag kommit in i högskolerutinerna ordentligt. Kanske har jag gott om tid att ta upp till tre lektioner i veckan, kanske kan jag kallas in då och då för att vikariera.

I vilket fall känns det otroligt spännande! Jag är väldigt smickrad över att skolans rektor, som är min fd lärare, hade mig i åtanke när denna plats behövde fyllas. Jag hoppas att det här kan bli ett mycket givande och intressant samarbete!

Svar på kommentarer från Sabina

Kommentar på Lärarförbundet:
Jag gillade den posten i början också xD sen tog den aldrig slut.


Svar: Aha.... ajdå. xD

-----------------------
Kommentar på Varför studera pedagogik?

Jag gick bara en termin på lärarutbildningen och läste under den tiden AOU 1. Vilket var enbart pedagogik i princip. Jag lärde mig väldigt mycket och har ända sen dess funderat över hur det är möjligt att det finns så många opedagogiska lärare som jag har träffat på, när utbildningen är så bra som den är!? Till och med jag är efter 5 månader mer pedagogisk än alla lärare jag nånsin haft och de har ändå varit lärare i bra många år.
/ Sabina


Svar: Jag håller med! Och då har jag bara skummat igenom en mini-liten del litteratur. Men så fort jag läser något tänker jag "ahaaaa, gud va smaaaaart, hade ju varit rätt bra om MINA lärare tänkte på det här ibland..." Kan det vara möjligt att lärarprogrammet har blivit så mycket bättre på senare tid? Gick man utbildningen för 30 år sedan fick man förmodligen inte alls samma inställning.
Heja utveckling i lärarutbildningen! Helst ska man ju hålla sig uppdaterad även när man är färdigutbildad, gå på nya kurser etc, men kan tänka mig att det inte är alla som engagerar sig så mycket som de borde...

Lärarförbundet

Sån här post tycker vi om! Tror att det skickats ut till alla som tackat ja till Lärarprogrammet. :)


Klicka på bilderna för att förstora och läsa om Lärarförbundet.

Att veta "allt"

Jag tror att jag alltid haft lärarinstinkt i blodet, en vilja att förklara och berätta. Till och med när vi var riktigt små, och någon kamrat sa till exempel "undrar varför månen ser olika ut hela tiden egentligen", då sa jag "joo förstår du, det fungerar så här, månen roterar runt jorden..."

Hur kan du veta ALLT hela tiden? svarade de ibland. Det gör jag väl inte, tänkte jag. Det finns ju hur mycket som helst att veta.

Hemligheten är nog bara att vara nyfiken. Det är jag. Nyfiken och otroligt lättroad. Mycket av den tid som andra barn lade på att spela tvspel lade jag på att läsa, fundera och ställa frågor. Om det låg ett brev på köksbordet med bilens nya kontrollmärke, då frågade jag pappa vad det skulle vara bra för och fick en ingående föreläsning om trafikförsäkring, besiktning och fordonsskatt. Om någon på TV sa att ljuset färdas från solen till jorden på åtta minuter, då tog jag fram miniräknaren. Hur långt färdas ljuset på en sekund? En dag? Ett år?

Att vara lite nyfiken varje dag, det sparar ihop mycket information under en livstid. Men att veta allt...? Nej, det tror jag inte är möjligt. Minns vad Sokrates sa: The only true wisdom is in knowing that you know nothing.

Använd kommunens bibliotek

Jag har just börjat återupptäcka hur fantastiskt det är, det här med bibliotek. De har ju så mycket att erbjuda - oftast helt kostnadsfritt!

Visby är visserligen inte någon optimal universitetsstad, men Gotlands bibliotek gör sitt bästa och ser till att ha ett väldigt bra samarbete mellan Almedalsbiblioteket och alla andra små, utspridda över ön. På det viset kan jag på nätet reservera böcker som finns i Visby, ett par dagar senare hämta dem i Slite och sedan lämna tillbaka dem var som helst. Många andra kommuner gör på samma vis, vilket är perfekt för oss som bor en bit från högskolan och vill låna lite böcker i förväg på sommaren.

Om man vill låna en bok som inte finns i hemkommunen, kan man beställa dem via fjärrlån från ett annat bibliotek. Att låna böcker från var som helst inom Norden är helt kostnadsfritt (detta gäller Gotland, kolla vad som gäller i din kommun). Böcker utanför Norden kostar 150kr per volym att skicka. Om man vill ha kopior av artiklar skickade kostar det minst 20kr per artikel, eller 1kr per A4. Artikelkopior utom Norden kostar 100kr per artikel.

Egentligen kan man få tag på vad som helst från var som helst, för ganska låga kostnader. Det är som ett snigel-internet, fast med ännu mer innehåll. Tänk vilka möjligheter man har, om man utnyttjar dem!

Klicka här för att gå till Biblioteken på Gotland, Låneregler eller LIBRIS fjärrlån.

Nära 5000 studenter på Gotland

Artikel ur GT igår. Kopierad från helagotland.se, läs original här.
-------------------------------------------------------

Aldrig förr har Högskolan på Gotland antagit så många studenter som inför den kommande höstterminen. Totalt erbjuds 4 938 personer en plats. Det är drygt 600 fler än i fjol.

Flertalet av de nära 5 000 antagna studenterna har sökt till fristående kurser och då ofta distansutbildningar. Bara 569 erbjuds plats på ett utbildningsprogram.

Eftertraktat
- Det mest eftertraktade utbildningsprogrammet är vårt tvååriga ledarskapsprogram, säger Marianne Thorén, utbildningshandläggare och samordnare för antagningen på Högskolan på Gotland.
286 behöriga sökande hade anmält sig. 45 av dem har nu erbjudits plats på det programmet. Även lärarprogrammet, som nu är tillbaka på högskolan, har varit populärt.

50 står i kö
Där har 45 studenter antagits och drygt 50 står på kö. Programmen i spelutveckling och den internationella arkeologiutbildningen är andra utbildningar där antalet sökande vida överstiger antalet platser.
Av de fristående kurserna är det de i ledarskap samt i juridik som är de absolut populäraste på Högskolan på Gotland.

Stora elevkullar
Situationen inför höstterminen ser ungefär likadan ut i hela landet.
Rekordmånga studenter har antagits på i princip alla högskolor och universitet. En av orsakerna är det är stora elevkullar som tagit studenten både i år och förra året.

270 000 i hela landet
Totalt i hela landet har drygt 270  000 personer nu i veckan fått besked om att de antagits till någon utbildning. Det är tre procent fler än förra året.
Senast den 30 juli måste man tacka ja till sin plats, om man vill ha den.
Sedan genomförs en andra urvalsomgång i början av augusti och andra veckan i augusti är den definitiva antagningen klar.


Arbetslivserfarenhet

Vad jag lärt mig hittills på mina två sommarjobb:

Städet
- Semestrande människor har ibland svårt att förstå begrepp som "stugan lämnas i samma skick som vid ankomst" eller "rökning förbjuden - röksanering kostar 3000:-"
- YES är bästa valet av diskmedel, om man även vill använda den som fönsterputs.
- Herrduschen är oftare upptagen när det är dags för städ på morgonen - knacka!
- Trots ovanstående är det ALLTID skitigare i damernas duschrum.
- Danska är obegripligt.

Kontoret
- Kafferast är en obligatorisk aktivitet och undanflykter som "vänta, ska bara göra klart det här först" accepteras ICKE.
- Monotona arbetsuppgifter vidarebefodras genast till sommarjobbare.
- Det är absolut nödvändigt att man presenteras personligen för företagets 100+ anställda, även om man bara ska sommarjobba ensam i ett rum under 15 arbetsdagar.
- Medelålders elinstallatörer kan sällan sin "e-post" utantill utan måste fråga sin fru.
- Dyr körlektion som inte kan avbokas är möjligen accepterad anledning att missa kubbturneringen efter jobbet.


Antagen !!

:D :D :D :D :D :D :D :D


Kurslitteratur på nätet

Det visar sig snart att ganska mycket kurslitteratur går att ladda ner som PDF-filer helt kostnadsfritt. Det är jättebra tycker jag, verkligen ett steg i rätt riktning! Många texter ges ut av Skolverket, som på sin hemsida har ett stort förråd av publikationer i PDF-format. Ofta är ju dessa texter sånt som ska vara lättillgängligt för alla, även intresserade föräldrar kan jag tänka mig vill få viss insikt - och då finns den här informationen bara några klick bort. Dessutom sparar man förstås miljön genom att läsa på skärm hellre än att trycka hundratals papperskopior.

Via Uppsala universitets hemsida kan man hitta kursplanen för den första terminen, Allmänt utbildningsområde I. Här listas all kurslitteratur (förstås kan det bli några ändringar till nästa termin, men det mesta borde stämma). Om texten finns tillgänglig via nätet finns ofta en länk för nerladdning.

Den första delkursen, Förskolans och skolans samhällsuppdrag, har extra många tillgängliga PDF-filer. Jag har laddat ner nio stycken till en prydlig mapp, redo att läsas. :)

52 dagar kvar

Nu är det bara 52 dagar som återstår innan första dagen på högskolan. Jag vill veta om jag kommer in på mitt förstahandsval!

studera.nu kan man följa sin anmälan, status just nu är "urval förbereds/körs"...

Om jag inte kommer in så... ja, då dör jag. Skulle jag tro.

Insändare: Update

Insändaren i inlägget nedan publicerades i GT den 7/7. Samma morgon gick jag tillbaka till Konsum för att se om det kommit in sojakorv. Det hade det inte, så jag stod vid disken och suckade djupt ett ögonblick innan jag gick mot kassan med mina andra varor. Tydligen måste butikschefen ha läst artikeln och sedan sett hur jag ojade mig, för när jag stod i kassan dök han upp med ett paket och sa:

"Var det sojakorv du ville ha där borta? Jag får ursäkta, det är vår sommarpersonal som plockar fram varor så dåligt..."

Just det. Pennan är vassare än svärdet.

Insändare

En kul grej med gotlänningar är att de älskar lokala tidningar och lokalradio. Det finns ingen bristande uppmärksamhet när man varje dag läser både GT och GA, med sina notiser i stil med "i tisdags natt sparkades en brevlåda ner i Tingstäde. polisen prioriterar inte detta fall" eller "i måndags fick 22 förare blåsa i en trafikkontroll vid väg 631. samtliga var nyktra".

Det som är bra med det är ju att varje insändare och åsikt man vill skicka in, både lätt blir publicerad och lätt når ut till människor som läser och diskuterar dem. Jag har fått insändare publicerad ett par gånger. Idag är det dags att skicka in igen, för nu är jag lite sur över en grej.

Insändare:

Jag förstår att små butiker på små orter inte kan ha världens största sortiment, det gör jag. Särskilt med färskvaror som frukt och grönt, går det inte åt så kan man ju inte köpa in hur mycket som helst. Men frysvaror? Kan man inte köpa in lite extra sånt?

Jag handlar allra mest på Konsum i Slite, jag har ingen bil så att storhandla i Visby blir sällan av. Och så är jag vegetarian. Att det inte finns färska specifika grönsaker som jag vill ha på Konsum, det har jag accepterat, men nu börjar det frysta sortimentet att bli allt sämre för vegetarianer.

Sojakorv och vegetariska hamburgare är allt oftare slut, och jag tvingas omplanera kvällens matlagning. Springer jag till ICA också så blir jag dubbelt besviken, för där var det också slut på sojakorv i måndags, och det är svårt att göra korvstroganof utan korv. Vill jag ha en snabb fredagkväll utan matlagning skulle jag gärna välja pizza ibland, men det finns inte en enda som inte är täckt med skinka, bacon eller kebabkött.

Det finns plats i frysarna så jag förstår inte varför ni inte kan ha lite större förråd i den vegetariska avdelningen. Ska vi behöva svälta för att ni planerade era inköp dåligt? Skärpning, inköpsansvariga i Slites mataffärer!

En ledande kunskapsnation

Det är valår, och det diskuteras mycket om skolpolitik. Själv är man förstagångsväljare i år och sitter här i valet och kvalet. På kafferasten hittade jag en inlägg under "insikt & åsikt" i en några dagar gammal GT (GotlandsTidningar), författat av folkpartist Sven Bosarfve.

Jag vill gärna tro på vad som sägs, men det är svårt det här med politik... Jag och min sambo diskuterar vilt om vem man kan lita på här i världen, och hur man vet att man har rätt när man väl har gjort sitt val.

Någonting har jag väl lärt mig på mediaprogrammet - att media är en djungel av vita lögner och propaganda... eller?

"För snart fyra år sedan fick allianspartierna förtroendet att styra Sverige. Skolans utveckling var ett starkt vägande skäl för många gotlänningar att välja bort den gamla regeringen. Vi presenterade en vision om en trygg och kunskapsinriktad skola, där alla elever blir sedda och läraryrket värderas högt. Detta i motsats till den kunskapsfientliga politik som år efter år har låtit skolan förfalla."

Läs resten av artikeln här.

Tips från Emelie

Kommentar på skaffa kontakter:

Jag har världens viktigaste tips! Se till att samla allt kursvis, alltså papper, anteckningar m.m som du samlar på dig. Se till att ha en mapp eller pärm för varje kurs. (likadant på datorn, en mapp för varje kurs..) Du kommer att behöva det till c-uppsatsen om inte annat.. =)

/
Emelie

------------------

Hej, tack för tipset! Publicerar detta i studieteknik så att alla kan se. :)

Skaffa kontakter

Det här tipset lägger jag i kategorin "studieteknik", för det kan faktiskt vara otroligt studiefrämjande!

Via bloggen har jag hittat flera kontakter som antingen är lärare, eller just nu läser på lärarprogrammet. Många är mycket hjälpsamma och svarar jättebra på frågor som vi nyfikna ställer. Våga fråga!

Till exempel har jag nyligen haft kontakt med en lärarstudent som precis avslutat den termin som jag snart ska påbörja. Hon kunde ge mycket utförliga råd om vilken litteratur som är viktig, vad som är svårt och behöver läsas flera gånger, respektive vilka böcker som det räcker att låna på bibliotek eller kopiera några sidor ur. Den informationen är ju verkligen guld värt för mig!

Så oavsett vad du studerar, se till att hitta någon annan som vill samma sak som du, men som kanske kommit ett steg längre redan. Det finns väldigt mycket att lära. Detta styrker verkligen min teori om att det behövs studerande som informerar om sin utbildning, inte bara universiteten själva.


bloglovin

bloglovin

Blogg listad på Bloggtoppen.se



Vetenskap bloggar

RSS 2.0