Vecka 95 (HT12)

Sista veckan på terminens första kurs = skriva examinationsuppgift! Titeln är matematiken i skönlitteraturen, jag har valt Sven Nordqvist härliga bok Hattjakten som utgångspunkt för mitt planerade temaarbete. Äntligen färdig! Här kommer ett kort utdrag:

"En mystisk aspekt av Hattjakten är karaktären Någon. Han bor i en låda i ladan och vi får aldrig veta hur han ser ut, han bara lämnar lappar. Detta ger tillfälle att skicka lappar från Någon till barnen som de får hjälp att läsa. Lapparna kan innehålla frågor och uppgifter. Hur tror ni att Någon ser ut? Vad tror ni att hans riktiga namn är? Varför bor han i en låda? Varför är han så hemlig av sig? Barnen kan rita, måla eller skapa figurer i trolldeg, pepparkakor, papier maché eller lera. Men hur stor är Någon egentligen, i verkligheten? Är han större eller mindre än barnen? Här kan man bara gissa, men en ledtråd är hur stor lådan är i boken. Med hjälp av mätning och skala kan barnen uppskatta hur stor lådan är. Lådan kan byggas i verklig storlek, då krävs ritningar och mycket mätning för att det ska bli rätt. När lådan är klar kan barnen leka i den och befästa dess storlek och egenskaper med hela kroppen."
 

En bild från skräddarmäster Västerknäpps butik, ett uppslag med många möjligheter att studera mönster, symmetri och geometriska former.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Min profilbild