Första arbetsplatsen

Nu bor jag på ny ort, har en ny app för att blogga med telefonen, en ny kategori "Introduktionsåret" och har en ny arbetsplats där jag nu avklarat mina sex första arbetsdagar som examinerad, behörig pedagog.

Kollegorna har som tur är mjukstartat mig och jag lär mig steg för steg rutiner, namn, tecken som stöd, hur man öppnar, stänger, förbereder frukost, larmar, byter blöjor, hittar material, använder likabehandlingsplanen och så vidare.

I höst ska jag arbeta med barn i åldern 4-5, men just nu är det personalbrist på småbarnsavdelningen, så jag hjälper till där. Visst har jag arbetat med de minsta förut på VFU, men endast i blandad grupp. Jag fascineras allt mer av barnens kompetens och den miljö som pedagogerna ordnat på deras höjd, på så vis får de chansen att klara av själva och växa som handlingskraftiga individer.

På bussen dit och hem skriver jag dagbok om dagens händelser, man glömmer så snabbt om man inte dokumenterar. Jag känner även redan suget efter att läsa mer och reflektera. Hittills har jag läst "Balanskonster för nya lärare" (en gåva från min senaste VFU-handledare) och är mitt i "Filosofi: 100 stora tänkare" (födelsedagspresent från min bror).Med de små barnen tänker jag mest på språk, matematik och naturkunskap, de bildar ständigt nya begrepp, utökar sin taluppfattning och betraktar naturen och
omgivningen med intresse. Att hitta en humla på gården kan bli dagens höjdpunkt. Det är så spännande att de betydelsen av närmaste utvecklingszon med de små, med vår hjälp tar de sig vidare: 1) har aldrig åkt kana, 2) kan åka om en vuxen sitter bakom, 3) kan åka om en vuxen håller handen och huvudet, 4) kan åka om en vuxen knappt nuddar huvudet, 5) kan åka om vuxen fångar, 6) kan åka själv, 7) kan hjälpa andra. Även teorier om anknytning har redan visat sig användbara, det är så spännande att se teori och praktik flyta ihop.

Dags för långhelg, och så ska jag krya på mig från första bacillinvationen. Längtar tills jag är mer resistent!

Trevlig Midsommar!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Min profilbild