Toward the Next Wave of Digital Storytelling

Kapitel 15 är det sista kapitlet i The New Digital Storytelling och handlar om framtiden. Hittills har vi talat om det digitala berättandets ursprung i kap 1-3 och nutidens plattformer i kap 4-14, så nu blickar vi framåt och funderar på vad vi kan förvänta oss härnäst.
 
Problem med kvalitet och utvärdering kommer förmodligen att hålla i sig ett tag till. Vi har ännu inga kriterier för att värdera multimodalt skapande. Ryktet är ännu lite sjabbigt när det gäller gaming, ARG, live-action role playing etc. Det behöver vi jobba på om arbetssätten ska legitimeras i undervisningssammanhang.
 
Att konsumera berättelser via mobila enheter är stort i nuläget och vi kan förvänta oss att appar för skapande fortsätter att växa. När mobiltelefoner blir allt mer kraftfull hårdvara kan det bli överlägset att ha så portabla verktyg för digitalt skapande.
 
Bilden av berättelsen och dess enda författaren kan komma att suddas ut när gemensamt skapande blir allt lättare. Gemensamt författande av text via wiki kan utökas med gemensam redigering av audio och video. "Publiken" blir allt mindre konsumenter och allt mer medproducenter. Berättande, social media och gaming får överlappande, kombinerade områden.
 
På en meta-nivå kan vi förvänta oss fler berättelser om digitalt berättande. Jag läste i en artikel häromdagen att utvecklingen av 3G kan komma att utmana skräckfilmer - det är inte längre realistiskt att tonåringar blir strandsatta i en skog utan mobiltelefoner, mottagning och tillgång till internet. Hur ska genren nu skapa skräck och isolering under dessa nya förutsättningar? Själv tänker jag på filmen Untraceable som lyckas utmärkt med denna utmaning då träffar (hits) på mördarens hemsida spelar en central roll i handlingen.
 
Förstås kan man inte förutsäga all teknologisk utveckling. Alexander avslutar med en reflektion om att vi kanske står på kanten inför nya, oanade möjligheter. Kanske minns vi snart med nostalgi, "Ah, those were the days before [X] changed it all!". Jag kopplar till ett avsnitt jag nyligen läste i Praktisk lärarkunskap om internet i undervisning, då man refererar till tiden f. I. (före internet). Internet var definitivt en vändpunkt, och med tanke på utvecklingens hastighet kanske nästa vilar precis runt hörnet. Det ska bli spännande att vara del av!

Kommentarer
Postat av: Robert Kjellander

Intressant artikel, ja visst är det så att vissa genrer behövs förnyas och anpassas till dagens samhälle för att hitta en blanding av verklighet och fantasi som Alexander hänvisar till. Man kan undra hur skräck ska ändras ja, då det precis som du skriver om ofta byggts på en viss isolering från omvärlden.

2013-03-11 @ 18:09:19
URL: http://www.nattstad.se/robbanskursblogg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Min profilbild