Varför studera pedagogik?

Ur Mälardalens Högskolas kurskatalog:

"Pedagogik är en vetenskap som studerar mötet mellan individ och samhälle. Vad är det som sker när människans egen vilja och strävan konfronteras med samhällets förväntningar och krav? I pedagogikämnet intresserar vi oss särskilt för hur vi formas men även hur vi formar den kultur och det samhälle där vi befinner oss såväl i hemmet, i utbildning och folkbildning som i arbetsliv och fritid. Då är förutsättningar som könstillhörighet, etnisk och religiös bakgrund, social bakgrund, hälsa och ålder betydelsefulla. I en tid när vi ständigt ställs inför olika val och där tillgången till information är enorm och möjligheterna att skaffa sig kunskap synes oändliga, kan studier i pedagogik bidra till insikter om hur samspelet mellan individen och hennes omvärld kan se ut. Inte minst kan kunskaper i pedagogik stärka förmågan att aktivt medverka i pågående förändringar av arbetslivet och andra sammanhang där individ och samhälle möts."

Vidare skriver man om kurser i specialpedagogik:

"Kunskap inom det specialpedagogiska området blir allt angelägnare i ett samhälle som bygger på människors lika värde och aktiva medverkan. Specialpedagogiken bidrar starkt till förståelse och förändring i miljöer som t ex dagens och framtidens förskola, skola, fritidshem, habilitering, social omsorg och socialtjänst. Centralt för specialpedagogik är att utveckla kunskap om förutsättningar för gynnsam utveckling, lärande, vardagsfungerande för individen samt om hur de demokratiska värdena som gynnar social gemenskap och mångfald kan tillämpas och realiseras. I dina studier inom det breda och tvärvetenskapliga fältet som specialpedagogik utgör, har du god möjlighet att skaffa dig professionella och kraftfulla verktyg för att bedriva ett praktiskt pedagogiskt arbete. Du utvecklar ett förhållningssätt med utgångspunkt i barns, ungar och vuxnas olikheter, frisk- och riskfaktorer, som gör att du kan bearbeta pedagogiska problem på individ, grupp- organisations- och samhällsnivå. I våra kurser och program kommer du att utgå från ett miljötänkande där den pedagogiska problematiken fokuseras snarare än den "problematiska" individen, vilket utmanar det traditionella tänkandet."

Måhända informativa texter, men egentligen tycker jag det är tråkigt att man formulerar sig med ett så fackligt språk när man vänder sig till blivande studerande. Visst, är man kvalificerad för vidare studier ska man väl klara lite torra formuleringar, men är det verkligen alltid nödvändigt? Det är som om bildade människor inte kan låta bli att låta smarta när de skriver en text. Jag trodde vi pratade om pedagogik här. Ska inte en pedagog förklara på ett pedagogiskt sätt? :)

Kommentarer
Postat av: Modellen Jenny!

hejsan :D hoppa du får en bra dag :D

2010-04-22 @ 14:26:53
URL: http://wuffan.blogg.se/
Postat av: Hanne

Ja, ehe, det er lenge til jeg kommer dit;]



Kul header btw

2010-04-22 @ 18:39:33
URL: http://impo.blogg.no
Postat av: Sabina

Jag gick bara en termin på lärarutbildningen och läste under den tiden AOU 1. Vilket var enbart pedagogik i princip. Jag lärde mig väldigt mycket och har ända sen dess funderat över hur det är möjligt att det finns så många opedagogiska lärare som jag har träffat på, när utbildningen är så bra som den är!? Till och med jag är efter 5 månader mer pedagogisk än alla lärare jag nånsin haft och de har ändå varit lärare i bra många år.

2010-07-23 @ 12:04:17
URL: http://sabinabakar.blogg.se/
Postat av: Sabina

Grym design du har på din sida. Har du gjort den själv? Skitsnyggt i alla fall!

2012-10-14 @ 08:53:28
URL: http://allasmslan.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Min profilbild