Entusiasm är nyckeln till världen

Jag tror att jag vill bli lärare eftersom jag haft så många bra lärare som har fascinerat mig. Jag älskar personer som kan prata om något egentligen ganska ointressant och får det att låta fantastiskt. På fysiklektionerna på högstadiet när alla andra såg ut att sova så lyssnade jag med halvöppen mun och tänkte "wow! den som ändå var fysikprofessor. eller rymforskare! eller... optiker!"

Det spelade liksom ingen roll vilket ämne det rörde sig om. Om jag lyssnar i 20 min på en riktigt bra talare kan jag vara fullständigt övertygad om att mitt livskall är journalistik / arkeologi / politik / frimärkssamlande / marinbiologi / glasblåsning. Jag älskar helt enkelt att vara lättimponerad och fascinerad, det är en skön känsla i magen.

När jag sedan försökte återberätta mina uppenbarelser för vänner och familj blev jag otroligt frustrerad när de inte delade min entusiasm. Varför förstod de inte? Jag ville inget hellre än att kunna sprida min fina upptäckt. Men, easy come easy go och nästa dag hade jag ett nytt livsmål. För det var inte målet som var poängen, utan lärandet, upptäckten, livsglädjen, möjligheten.

Jag vill bli en riktigt bra lärare som kan skänka livsglädje och möjligheter till människor. Entusiasm behöver uppmuntras, särskilt hos barn och ungdomar. Dåliga lärare och andra vuxna influenser kan verkligen ta död på alla potentiellt fantastiska egenskaper som finns i varje människa. Även när jag kände mig helt rådvill om vad jag egentligen ville "bli när jag blir stor" så visste jag en sak. Jag vill jobba med något som bidrar till att göra världen lite bättre.

Och nu vet jag. Det här ska bli mitt bidrag.

Pluggtips ur YrkeshögskoleGuiden


YrkeshögskoleGuiden nr 1/2010

I hereby declare this blog open

Follow my blog with bloglovin

Nu har jag öppnat bloggen för allmänheten och kopplat mig till bloglovin och allt sånt fånigt. Jag vet att jag inte direkt har startat på allvar eftersom jag bara är på ansökningsstadiet än så länge, men men ni får ha tålamod tills i höst när jag börjar plugga. :) Nedan finns i alla fall lite inlägg om ansökan, Gotlands framtidsdag, sommarjobb, studieteknik och sånt.

Bloggtips

Den populäraste bloggen i kategorin "utbildning" på bloglovin' är ferhat.blogg.se



Sånna här bloggar vill vi ha mer av! Nu finns det en seriös person för sjuksköterskor och jag hoppas på att bli en representant för lärare? Fler utbildningar behövs! Starta bloggar, högskoleelever!

Seminarie: Studieteknik för framtiden

Studievägledaren Ingmar Andersson berättar hur du kan förbättra din studieteknik på högskolan. Med bra teknik blir det kul att plugga och du får mer tid över till annat.

Länk till del 1 av 3 på youtube här. Total speltid ca 24min.



Seminarie: Vad passar du till?

Det här är en mycket sevärd föreläsning för alla förvirrade, med studievägledaren Ingmar Andersson. Jag kan prata om vad han sa hur mycket som helst men allra bäst är det att höra det själv. Som tur är finns hela föreläsningen på youtube. Total speltid för båda delar ca 15 minuter. Ta dig tid, kanske lär du dig något nytt om dig själv.




Seminarie: Lärarprogrammet i Visby

Detta var vad jag såg fram emot mest på Framtidsdagen, en chans att ställa frågor och lyssna direkt från lärare och elever vid det högskoleprogram jag allra helst vill komma in på. Det kändes så att säga som ett sanningens ögonblick, dags att känna efter om det här verkligen är vad jag vill.

Och det kändes bra. Lite synd att det började så segt, de flesta åhörare på plats var nämligen måttligt intresserade och ville hellre gå på lunch än lyssna. Därför valde kursansvarige Stefan Myrgård att släppa de som ville på lunch ganska snart, och vi få som ville ställa fler frågor fick stanna och prata i mindre grupp.

Roligt att även träffa andra intresserade av programmet, insåg snabbt att det är stor risk att många som söker kommer vara en bit äldre än mig. Det är kanske inte så många som går ut gymnasiet och direkt hoppar på en lärarutbildning på sju terminer. Jag räknade efter och insåg att jag kommer vara 22 och ett halvt när jag får min lärarexamen (förutsatt att allt går som det ska, förstås... peppar peppar, ta i trä).

Jag fick många frågor svarade och oro lugnad. Stefan trodde inte man skulle behöva oroa sig för stenhård konkurrens vid intagningen, så jag känner mig ganska säker på att komma in. Han förklarade mer noga om vilka kurser man läser vilken termin och hur pass stor valfrihet man har själv. För en specialiserad terminen har man valt kursen "språk och matematik från förskola till tidiga skolår A" gemensamt för alla på inriktningen, men en termin har man helt fritt val att bredda eller specialisera som man själv vill.

Ja, sammanfattningsvis kändes det som om jag gjort ett bra val i alla fall. Vill ni läsa mer om programmets detaljer finns länken "Lärarprogrammet i Visby" under rubriken Länkar till vänster.

Seminarie: Gotlands kommun om sommarjobb 2010

Att sommarjobba eller jobba extra kan vara en viktig del i att få sin studentekonomi att gå ihop. Därför valde jag som dagens första senarium att lyssna på kommunen och vad de har att erbjuda på den fronten.

Gotlands kommun är inte helt överraskande Gotlands allra största arbetsgivare. Man viftar med siffror som 6300 medarbetare, 440 yrkeskategorier, 500 nya medarbetare varje år och 800 sommarjobbsplatser. För de som vill sommarjobba i år finns 15 olika positioner som man kan intresseanmäla sig till, med anställningar inte bara i Visby utan över hela ön. De flesta är relaterade till vård och omsorg, till exempel sjuksköterska, behandlingsassistent, boendestödjare eller personlig assistent, men det finns ett par andra områden, till exempel gaturenhållning eller städare.

För att bli anställd av Gotlands kommun måste man vara minst 18 år. På vissa befattningar är det det enda minimikravet, på många behövs även körkort. För sjuksköterskor och liknande behövs förstås lämplig utbildning men det finns alltså många positioner vi lite oerfarna studenter kan söka. Ofta ser man mycket på personliga egenskaper och erfarenheter för att se om man är lämplig. Det är upp till dig själv att fylla i så mycket bra information som möjligt när du gör din ansökan om du vill ha en bra chans att bli kontaktad för intervju.

Mer information och möjlighet att anmäla ditt intresse för sommarjobb på kommunen finns på gotland.se/jobbahososs

Gotlands framtidsdag 2010

Varje år anordnas en "framtidsdag" i Visby, främst för öns gymnasietreor. Under en dag på Säveskolan kan man välja fyra olika seminarier att delta i, beroende på vad man är intresserad av, till exempel angående studiestrategi, högskolestudier, yrkesval eller utlandsstudier. Det finns även bokbord där man kan ställa frågor till CSN, Gotlands kommun eller högskolor från runt om i landet.

Jag deltog redan förra året, vilket förmodligen var ett smart drag, för då visste jag nu vad jag kunde förvänta mig och hur jag bäst kunde utnyttja dagen. För ett år sedan hade jag helt andra idéer om att kanske plugga i Storbritannien, men nu när planen är att stanna på ön valde jag helt andra seminarier (se länkarna längst ner).

Dagen började med en introduktion i aulan med en diskussionspanel av blandade representanter. Här fanns studie- och yrkesvägledare, elever från Högskolan på Gotland, chef för Ungt Företagande, yrkeshögskola etc. Ett kärt återseende för mig var min fd. lärare Tomas Ängshammar som nu är informatör vid Gotlands kommun.

Nu var det tydligare än någonsin för mig hur svårt det verkligen är att välja bland det massiva utbud av möjligheter som finns för oss snart-studenter. Ska man jobba? Plugga? Flytta till ny ort? Utomlands? Och har man väl valt att plugga finns det tusentals alternativ ändå. På scenen verkade man nästan ta för givet att vi i publiken alla stod fullständigt rådlösa inför vår egen framtid, och man fick blandade råd från denna allvetande panel. Skaffa körkort! Välj med hjärnan! Välj med hjärtat! Välj något roligt! Välj någon smart! Var inte rädd för slumpen! Oroa er inte! Men tänk efter, och Tänk Rätt!

Fyllda med denna förvirring skickades vi ut för att hitta våra förvalda respektive seminarier.

Min dag:
Seminarie 1: Gotlands kommun om sommarjobb 2010
Seminarie 2: Lärarprogrammet i Visby
Seminarie 3: Vad passar du till?
Seminarie 4: Studieteknik för framtiden

Lite Visbybilder



Lisa Swahn © 2010

15 mars: Dags att välja!

Idag klockan 13 öppnar webbanmälan på studera.nu till program och kurser med start HT10 på Sveriges högskolor och universitet. Därför tycker jag det känns lämpligt att jag idag inviger min nya blogg.

När jag började fundera på vad jag vill bli egentligen och undrade om hur det är att studera på olika utbildningar på högskolan, vände jag mig till bloggvärlden. Jag tänkte att det måste väl finnas någon som skriver om sina studier, och då kan jag få en bra insyn i hur de studerande tänker och känner, vilket kunde göra mitt val lite lättare. Men se, det visade sig svårare än man kan tro att hitta någon sådan bloggare, i alla fall angående de områden jag var intresserad av.

Denna upptäckt var en anledning till att jag nu börjar om på nytt med mitt bloggande. Här tänker jag skriva om mina val, antagningen, första dagen, studierna och allt som följer, ända till examen. Jag hoppas att eventuella läsare kan ha både nytta och nöje av detta. :)

Idag börjar alltså webbanmälan och hur min ser ut ser ni nedan.
Anmälan för höstterminen stänger den 15 april.
Lycka till, önskar jag alla andra blivande studenter!

Första hand: Högskolan på Gotland
1. HG-33560 - Lärarprogrammet, pedagogiskt arbete med yngre barn 210hp
Dagtid, Normal undervisning, Helfart (100%), Utbildningsprogram,
- länk till programmet

Andra hand: Högskolan Dalarna, Ortsoberoende
2. HDA-H2BTN - Lärarprogrammet - Svenska - distans 270hp
Dagtid, Internetbaserad distansunderv, Helfart (100%), Utbildningsprogram,


bloglovin

bloglovin

Blogg listad på Bloggtoppen.se



Vetenskap bloggar

RSS 2.0