Nytt om lärarlegitimation

Citerar nedan en artikel från Stockholm Universitets hemsida för lärarutbildningar.


"Regeringen har tidigare presenterat att den vill att lärar- och förskollärarlegitimation ska införas från och med den 1 juli 2012. Nu har fler detaljer om reglerna för legitimationen presenterats.

Idag presenterade regeringen promemorian Legitimation för lärare och förskollärare som nu sänds på remiss. För att få en lärarlegitimation ska läraren eller förskolläraren, enligt regeringens förslag, ha examen och därefter ha visat sig lämplig för yrket under en introduktionsperiod på minst ett läsår. Under introduktionsperioden ska en mentor, en legitimerad lärare eller förskollärare, ge råd och stöd till den nyutbildade. Den som är legitimerad blir inte behörig för all undervisning, utan för viss verksamhet eller vissa skolformer, årskurser och ämnen."

... "Avsikten är att en proposition om lärar- och förskollärarlegitimation ska läggas fram av regeringen under hösten."
........................

Funderar lite på vad jag tror om det här och kommer fram till att det låter rätt okej. Det är känns ganska bra att man får extra råd och stöd från en mer erfaren lärare när man själv är nybörjare, så kan man vänja sig vid det stora ansvar som ligger på en som lärare. Förhoppningsvis kan det här leda till bättre lärare som verkligen är lämpliga för yrket och som vet vad de vill innan de blir legitimerade.

Det enda negativa jag kan se är om skolor skulle tveka inför att ta in nyexaminerade på "introduktions- period" och att det därför blir svårt för nya lärare att få jobb. Förhoppningsvis inte.

Kommentarer
Postat av: Elin [ n e v n a r i e n ]

sv: haha va? Är det sant? Haha va sjukt.. kanske ska kolla utomlands nästa gång då ;)

2010-05-10 @ 13:54:59
URL: http://nevnarien.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Min profilbild