Projektarbete: BusBussen

Halva kursen hållbar utveckling består av en teoretisk del med föreläsningar, en skriftlig uppgift och ett litteraturseminarium. Den andra halvan (egentligen 3hp) består av ett projektarbete i grupp.

Vi fick ganska fria händer att arbeta fram ett projekt med den tid vi hade, på temat "den hållbara skolan/högskolan". Arbetet bestod av att komma på en idé för hållbar utveckling och sedan undersöka den, intervjua människor, samla information, läsa litteratur, dra slutsatser och sedan redovisa detta genom ett skriftlig rapport.

På redovisningsdagen (igår) hade varje grupp 30 minuter på sig att även muntligt redovisa sitt arbete inför studenter och lärare. Idag träffades vi två och två grupper för att opponera på varandras rapporter och redovisningar.

Detta var vår projektidé (kortfattat):

Projektet BusBussen går ut på att skapa en buss som fungerar ungefär som bokbussen, men istället lånar ut leksaker och pedagogiskt material till förskolor. Detta är ett sätt att se till att alla förskolor får ökad kvalitet, tillfälle att prova nytt material, bättre delaktighet för barnen och medvetenhet om leksaker som är hållbara, pedagogiska, närproducerade, ekologiska och fairtrade-tillverkade.

Många förskolor vi kontaktade var mycket positiva till idén och vi ser därför detta som ett sätt att fylla ett behov som finns, med minimal påverkan på ekonomi och ekologi.

Vi har planerat ganska detaljerat om bussens tidtabell, konkurrensanalys, vilka företag som erbjuder lämpliga leksaker och redovisade med att visa upp en låda som vi fyllt med leksaker på temat ökad miljömedvethet. Det finns så mycket bra leksaker om man bara tar sig tid att göra sin research!

Jag är mycket nöjd med resultatet och vi har fått god feedback från handledare och andra studenter. Det var ett stort projekt som går att finslipa och förbättra mycket mer, men vi har gjort ett regält grundjobb. Nu hoppas vi förstås att Region Gotland nappar på vår idé och att projektet en dag kan bli verklighet!

Här finns hela vår rapport (ca 14 sidor text) med sammanfattning, förord, inledning, metod, resultat, diskussion, slutsats, referenser och bilagor: BusBussen.pdf

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Min profilbild