Vecka 2 (HT10)

Wow! Vad har hänt den här veckan då? Jo nu börjar vi komma igång på allvar minsann. Vi läser ju alltså två kurser samtidigt på halvfart, som båda kommer vara klara efter halva terminen (då får det rum fyra delkurser på en termin).

I kursen förskolan och skolans samhällsuppdrag har vi haft en föreläsning med Stefan som hade titeln "Skolan; igår, idag och imorgon". Där sammanfattades cirka 100 000 års skolhistoria om hur vi undervisat våra barn genom tiderna, hur systemet ser ut nu, och vilka tendenser vi kan se till hur skolan kommer se ut i framtiden. Detta, tillsammans med en senare genomgång om hur skolan styrs (vart pengarna kommer ifrån, vem som publicerar styrdokument och vem som bestämmer hur skolan faktiskt undervisar, vem som sätter upp mål och vem som bestämmer hur de uppnås) blev grunden till uppgiften Spelet om Skolan, som jag skrev om i gårdagens inlägg. I vår grupp har vi kommit igång med basidéen till denna uppgift, och har bokat in en dag nästa vecka då vi ska använda egen studietid till att arbeta tillsammans i grupp med det. Värsta tidsplaneringen. :)

I kursen barn och ungdomar i samhället fick vi på måndagen en introduktion till texten "Barns och ungdomars välfärd". Vi hade sedan hela veckan på oss att läsa denna, en text om drygt 300 sidor som finns att ladda ner som PDF, och förbereda oss genom att anteckna tre nedslag i texten som vi fann intressanta och ville diskutera i grupp. På fredagen träffades vi för litteraturseminarium där vi fick diskutera innehållet, redovisa vilka tre nedslag vi gjort och göra en argumentationsövning. Smart att diskutera vad som är bra och dåligt, viktigt och otillräckligt i litteraturen, tycker jag. Det slutade med att vi drog slutsatsen att man aldrig kan hålla med till 100% om vad som sägs i en bok eller på ett seminarium, och inte heller tar man avstånd till 100%. Vissa argument köper man, och andra inte - och det är viktigt att tänka igenom själv vad man egentligen tycker.

Nu börjar det dyka upp lite deadlines och tempot ökar. Vi har lärt känna våra smågrupper lite bättre och får planera tiden tillsammans, det känns skönt att vi kan samarbeta på ett bra sätt. Men men, nu är det helg så att huvudet kan få vila lite inför nästa vecka. -.- zz

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Min profilbild